Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Υπηρεσίες παροχής ιστολογίων

    Η φιλοξενία ιστοσελίδων (και ιστολογίων )(αγγλικά:Web Hosting ή απλά hosting) είναι ένα μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει σε ιδιώτες και εταιρείες να διαθέτουν μία ιστοσελίδα συνεχώς αναρτημένη στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνεται με το κόστος του ανάλογου εξοπλισμού (π.χ. εξυπηρετητές) ή την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού εξωτερικών συνδέσεων και εύρους σύνδεσης (bandwidth). Αυτό το αναλαμβάνουν οι εταιρίες φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosts) που προσφέρουν χώρο στον διακομιστή τους καθώς και μέρος της σύνδεσής τους προς το internet.
Από τη Βικιπαίδεια



Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που διαθέτουν και παρέχουν δωρεάν χώρο φιλοξενίας για το ιστολόγιό μας.

1. Αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν χρήση των δωρεάν υπηρεσιών του ΠΣΔ για να δημιουργήσουν προσωπική ιστοσελίδα αλλά και αρκετά ιστολόγια. Δυνατότητα εγγραφής έχουν οι μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 Στο ΠΣΔ μπορούν να έχουν ιστολόγιο και οι μαθητές.

Ανάμεσα στα πολλά θετικά είναι το ασφαλές περιβάλλον λειτουργίας και η δωρεάν και συνεχής τηλεφωνική υποστήριξη μέσα από το 801 11 801 81 Τα ιστολόγια του ΠΣΔ βασίζονται στο ελεύθερο λογισμικό wordpress που είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά.  

για τα χαρακτηριστικά των ιστολογίων στο ΠΣΔ εδώ  
Για τις υπηρεσίες του ΠΣΔ: Διαβάστε την εγκύκλιο Εγκύκλιος Υπουργείου
περισσότερα στο ΠΣΔ  και εδώ http://register.sch.gr/teachers/
για ιστολόγια στο ΠΣΔ εδώ http://blogs.sch.gr/

2. για όλους: εταιρίες με δωρεάν υπηρεσίες

Δύο είναι οι πιο γνωστοί και μεγαλύτεροι πάροχοι φιλοξενίας χώρου για ιστολόγια σε ένα αρκετά εξελληνισμένο περιβάλλον  


2.1 
το wordpress.com  στο   http://el.wordpress.com
  

Το wordpress.com βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό κατασκευής ιστολογίων wordpress. Οι βασικές αλλά και έξτρα υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν ενώ για περισσότερο χώρο ή κάποια ιδιαίτερα εξεζετημένη εμφάνιση υπάρχει κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Πίσω από το wordpress.com υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που τα μέλη της προσφέρουν πολλές από τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας πολλά πρότυπα εμφάνισης, βοηθήματα και εργαλεία που θα σας επιτρέψουν να χτίσετε ένα ιστολόγιο σύμφωνα με την προσωπική σας αισθητική και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Δεν πρέπει να συγχέουμε το wordpress.com με την κοινότητα wordpress.org του ελεύθερου λογισμικού wordpress. Στη σελίδα της κοινότητας μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε δωρεάν το λογισμικό wordpress, πολλά πρότυπα εμφάνισης,  βοηθήματα και εργαλεία αλλά και βοήθεια για τη χρήση και λειτουργία τους. Υπάρχει και η Ελληνική κοινότητα wordpress http://www.wpmania.gr/  

Κάποιες από τις υπηρεσίες και λειτουργίες του wordpress στο wordpress.com απαιτούν γνώση Αγγλικής γλώσσας αν και το ίδιο το λογισμικό είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά.  




2.2 
το blogger της Google στο www.blogspot.com
Το blogspot.com προσφέρει βασικές αλλά και έξτρα υπηρεσίες δωρεάν ενώ για περισσότερο χώρο ή προσωπική διεύθυνση (χωρίς το blogspot.com)  ή κάποια ιδιαίτερα εξεζετημένη εμφάνιση και λειτουργίες υπάρχει κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Κάποιες από τις υπηρεσίες και λειτουργίες του απαιτούν γνώση Αγγλικής γλώσσας αν και το ίδιο το λογισμικό (το περιβάλλον) του είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Πολλά από τα αρχεία βοήθειας είναι βέβαια στα Αγγλικά αλλά υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα χρηστών που μπορεί να βοηθήσει άν χρειαστεί.  



Συνοψίζοντας : το ΠΣΔ (www.sch.gr και http://blogs.sch.gr/) είναι το καταλληλότερο για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικά ιστολόγια και για εκπαιδευτική χρήση. Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη και ένα εγγυημένο, ασφαλές περιβάλλον λειτουργίας και αλληλεπίδρασης με τη σχολική κοινότητα αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Βασίζεται σε ελεύθερο λογισμικό και θα είναι δωρεάν για όσο καιρό είναι κάποιος μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πάντα θα είναι κάποιος έτοιμος να σας βοηθήσει είτε στο σχολείο, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσα από την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης. Μπορείτε να αλληλεπιδράτε με μαθητές σας αλλά και άλλους καθηγητές και δασκάλους χωρίς να σας προβληματίζει.  Ισως να είναι και η καλύτερη επιλογή για όποιον εκπαιδευτικό θέλει να ξεκινήσει το blogging.

Ας μη ξεχνάμε ότι στο ΠΣΔ εκτός από ιστολόγιο μπορούμε να έχουμε και δωρεάν προσωπική ιστοσελίδα.Επειδή βασίζετε στο wordpress είναι εύκολο αν μάθετε τη χρήση του να μεταπηδήσετε και στο wordpress.com ή να έχετε ιστολόγια ταυτόχρονα και στα δύο.  


το wordpress.com έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μπορείτε να στήσετε πάνω του ένα πανέμορφο και λειτουργικότατο blog. Έχει κάποιες απαιτήσεις σε θέματα γνώσης ξένης γλώσσας και θέλει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο αν θέλετε να το φέρετε απόλυτα στα μέτρα σας και να εκμεταλευτείτε όλες τις δυνατότητές του. Όλες οι λειτουργίες του και οι ρυθμίσεις είναι ανοιχτές και εύκολα προσβάσιμες στο χρήστη μόνο που σε κάποια θέματα χρειάζετε να γνωρίζει κάποιος τουλάχιστον Αγγλικά. Μπορεί όμως, όποιος χρειαστεί, να βρεί εύκολα βοήθεια αναζητώντας σχετικά στο ιντερνετ.


Το blogspot.com έχει επίσης πολλές δυνατότητες για να στήσετε πάνω του ένα πανέμορφο και λειτουργικότατο blog. Κάποιες από τις ιδιαίτερες λειτουργίες του είναι με χρέωση. Απευθύνετε κατά βάση στον απλό και μέσο χρήστη και πρέπει κάποιος να ψάξει αρκετά αν θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πιο προσωπικό. Ένας απλός χρήστης θα χαρεί με την απλοϊκότητα των αυτοματοποιημένων λειτουργειών του αλλά θα έρθουν στιγμές που θα πονοκεφαλιάσει, ιδίως αν θελήσει να κάνει κάτι παραπάνω. Μπορεί και αλληλεπιδρά αυτόματα σχεδόν, με όλες τις υπηρεσίες Google (youtube, picasa, Gmail, Google docs, Drive κά) κι όλα αυτά μόνο με ένα λογαριασμό  Google. Πολλές από τις ρυθμίσεις του είναι σε δεύτερο επίπεδο, για πιο ψαγμένους και εξοικειωμένους και κάποια θέματα βοήθειας είναι στα Αγγλικά. Μπορεί όμως, όποιος χρειαστεί, να βρεί εύκολα βοήθεια αναζητώντας σχετικά στο ιντερνετ.
"η στορία του blog μου" από τον Hugh
Πιθανά να υπάρχουν και  άλλα χαρακτηριστικά και στοιχεία που ίσως κάποιοι θα ήθελαν ή πιστεύουν ότι θα έπρεπε να αναφέρουμε εδώ.

Άποψή μας όμως είναι ότι το blogging είναι μια αρκετά προσωπική δραστηριότητα που συνήθως εξασκούμε στον ελεύθερο χρόνο μας και είναι λογικό να επιλέξουμε χώρο φιλοξενίας ανάλογο με τις δυνατότητές μας, το γούστο μας, το θέμα μας κλπ.

Κάποιοι ξεκινάνε με blogging στο blogspot γιατί το βρίσκουν πιο εύκολο και συνεχίζουν στο wordpress, κάποιοι άλλοι κάνουν το αντίθετο και ενώ κάποιοι της εκπαιδευτικής κοινότητας μένουν συνέχεια στο ΠΣΔ. Κάποιοι άλλοι διατηρούν ιστολόγια σε περισσότερους παρόχους. Θέμα γούστου και προσωπικών αναζητήσεων λοιπόν. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Πριν ξεκινήσετε όμως συνιστούμε να διαβάσετε οπωσδήποτε τους παρακάτω οδηγούς
  • για την ασφάλειά σας
http://internet-safety.sch.gr/

http://www.google.com/intl/el/goodtoknow/

  • διαβάστε τους όρους χρήσης των υπηρεσιών
ΠΣΔ www.sch.gr

και εδώ για blogs του ΠΣΔ 

Google
http://www.google.com/intl/el/policies/terms/ 

Wordpress
http://el.wordpress.com/

άλλες πληροφορίες
http://www.google.com/intl/el/goodtoknow/web/resources/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου